Historie

De Bayer 15 van Wassenaar is bedacht door enkele Wassenaarse recreatie-lopers. Trainend voor halve en hele marathons liepen ze geregeld hun rondjes door de prachtige lanen en bossen van Wassenaar.

Na het uitlopen van een serieuze wedstrijd miste een loper iets heel belangrijks: Er was totaal geen mogelijkheid om op de finishlocatie zijn prestatie te vieren. Medaille, dranghekken, sportdrankje en doorschuiven. Dat kan ook anders!

Zo ontstond het idee voor een regionaal hardloopevenement.  Maar dan wel een waarbij de lopers na de finish hun prestatie kunnen vieren tijdens een mooie afterparty.

Al filosoferend over het profiel van het nieuwe evenement kwamen de mooie elementen van allerlei sportevenementen langs. Het publiek in New York, de thé-dansants op hockeyclubs, het route-entertainment van de Dam-tot-Dam, het feest in het Olympische Holland Heineken House en natuurlijk de huldiging van het Nederlands elftal na het EK van 1988.

Het nieuwe evenement moest prikkelen, mensen over grenzen heen trekken en uitdagingen bieden. Het moest een gelegenheid bieden om de individuele voldoening te delen en samen te genieten van de geleverde prestaties. Dan is het een kleine stap op ook stil te staan bij mensen die het minder hebben: lokaal, nationaal of wereldwijd. En daarnaast moest het evenement staan als een huis. Goede waterpunten, tijdregistratie, perfecte routebegeleiding, strak geregelde faciliteiten op de start- finish locatie en op alle fronten aan de wereld laten zien dat de organisatie met energie, enthousiasme en professionele instelling aan een mooi evenement werkt.

Het eerste gesprek bij de Gemeente Wassenaar bevestigde dat we iets moois in handen hadden. We kregen alle support, ondersteuning en advies in de voorbereiding van de eerste “De 15 van Wassenaar”.

Want dat werd de afstand: 15 kilometer. Voor marathonlopers een eitje, maar voor veel recreatieve lopers een echte uitdaging. En dat is precies wat we wilden bereiken. Lopers kietelen om naar die 15 toe te trainen en ze vervolgens stukgelopen laten genieten van hun eigen prestatie. En als je jezelf zo door het stof hebt getrokken is het een gift om ook aan een goed doel te mogen bijdragen.

Toen Familierestaurant “Wei” zich aanmeldde als hoofdsponsor voor de eerste 5 edities was het onvermijdelijk: “It giet on” of op z’n Wassenaars: “Het gaet deur”. In juni 2018 tekenden we een nieuw contract met Attractiepark en Camping Duinrell. Tot 2027 heet het evenement “De Bayer 15 van Wassenaar”.

Van 2016 tot 2018 was het mogelijk om de 15 met een loopmaatje te verdelen in estafette-vorm. Sinds 2019 is dit gewijzigd in een individuele 7500, die oolk op Blauw Zwart start en finisht. En sinds 2022 is de wandeleditie toegevoegd. Wandelaars lopen dezelfde 15 kilometer, maar tegen de looprichting in.

Schrijf je nu in voor 8 oktober 2023 en maak het mee! Klik hier om door te gaan naar het inschrijfformulier.

Menu